Bölcsességek

"Vendég vagy a világban és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virága, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Sajnos, embere is van. Igyekezz kevesebbet törődni velük és többet azzal, ami a világ szépségéből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is.
Nem győzőm eleget mondani: tanulj meg örvendeni. Annak, hogy élsz. S mert élsz: gazdag lehetsz."
(Wass Albert)

Magyar eredmények a DNS-hibák javításának kutatásában

A rákbetegségek gyógyításának hatékonyságához és egyes fertőző betegségek legyőzéséhez is hozzájárulhatnak azok a kutatások, amelyeket Vértessy Beáta, az MTA Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézetének  igazgatóhelyettese és kutatócsoportja végez. A legújabb eredményeiket ismertető tanulmányt az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos folyóirata is közölte.

(2011. szeptember)

 

Ahhoz, hogy a genetikai információt a sejtek generációi változatlanul továbbadják, a tárolásának kellően stabilnak kell lennie. Azonban az örökítőanyagot megtestesítő nukleinsavak, ezen belül a DNS is kémiailag meglehetősen instabil, sérülékeny molekulák. Ez az instabilitás élettani körülmények között is megjelenik. "A DNS nem csupán külső karcinogén hatásokra, hanem a sejt normál működése során is sérül. Ezek a sérülések a sejt hibás működéséhez vagy akár halálához is vezethetnek" – nyilatkozta az mta.hu-nak Vértessy Beáta, az MTA SZBK Enzimológiai Intézetének igazgatóhelyettese. Mint elmondta, az evolúció során olyan javító mechanizmusok alakultak ki, amelyek megvédik a sejtet az örökítőanyag károsodásának súlyos következményeitől.

Az élettani körülmények során megjelenő hibák közül a leggyakoribb a citozin nevű molekulának az ún. dezaminálása. "Ez egy nagyon egyszerű kémiai reakció, amelynek során a DNS-ben citozinból uracil képződik – magyarázta a professzor asszony. - Míg az uracil nevű molekula az RNS-nek alapvető építőeleme, addig a DNS-ben nemkívánatos hatásokhoz, mutációkhoz vezethet. Az általunk vizsgált dUTP-áz enzimcsalád gátolja az uracil DNS-be való beépülését." A kutatók eredményei szerint az enzimfunkció eltűnése több élőlényben bizonyítottan letális következményekkel jár.

...

Vértessy Beáta 10 évvel ezelőtt kezdte meg DNS-hibajavítással kapcsolatos kutatásait az Enzimológiai Intézetben. Úgy véli, sikereihez nagymértékben hozzájárulnak csoportja fiatal munkatársai, köztük a most közölt cikkben elsősorban Tóth Judit, és az intézetben uralkodó tudományos szellemiség: "Az Enzimológiai Intézet kiválóságát többek között az is mutatja, hogy három fiatal Lendület pályázaton nyertes kutató is dolgozik nálunk."

 

bővebben: http://mta.hu/tudomany_hirei/magyar-eredmenyek-a-dns-hibak-javitasanak-kutatasaban-128525/

 

Szép Magyarország...

mo_29.jpg

Ki olvas minket

Oldalainkat 1 vendég böngészi

Szavazások

Köszönet

...a freedigitalphotos.net oldal fotósainak a fenti kép néhány alkotóeleméért.

jscreationzs (% kockák)
Renjith Krishnan (25-75%)
Michal Marcol (post it)

Amire büszkék lehetünk