Bevetésre vár a szélvitorla

– Hát így nézne ki: 150x150 centiméteres, azaz 2,25 négyzetméter felületű, a súlya nem éri el a 15 kilót, és átlagos szélben 70–100 watt villamos energiát termel – mutatja a saját kertjében felállított prototípust Kókai Dénes, az uniós szabadalomnak számító, a szélenergiát egy forradalmian új megoldással hasznosító találmánynak, a szélvitorlának a megalkotója.

(2011. szeptember)

A kékre festett bemutatódarab az első kézzelfogható jele annak, hogy amit a 44 éves érdi feltaláló az íróasztal mellett megálmodott, a hat éven át tartó fejlesztés során kidolgozott, majd számtalan modellkísérletben ellenőrzött, az az ipari méretű alkalmazás során is működőképesnek bizonyulhat. A valós méretű prototípus ugyanis működik, folyamatosan tölti a rákapcsolt akkumulátortelepet.

Kókai Dénesről és találmányáról már korábban is beszámoltunk, miután az elmúlt években sorra zsebelte be a díjakat a különböző nemzetközi innovációs versenyeken: Nürnbergben, Ljubljanában, Zágrábban és Szöulban is nagy sikert aratott a szélvitorlával, amely a szélenergia-hasznosításnak egy újfajta technológiáját alapozza meg. Az újítás lényege, hogy az úgynevezett szélernyő segítségével összegyűjtött szelet átvezetik egy műanyagból készült energiaátalakító egységen, amelynek a belsejében a levegő megrezegtet egy vékony lapot, a szerkezet pedig ennek a rezgőmozgásnak az energiáját elektromos árammá alakítja át.

A berendezés az eddig ismert eljárásokhoz képest jóval kisebb erősségű szelet is képes hasznosítani.

A vadonatúj szerkezet nagy felületen működik hatékonyan, azaz a tényleges energiavitorla nem egy önmagában álló modult jelent: az egyelőre két méretben megtervezett (2,25, illetve 4 négyzetméteres felületű) egységeket egymás mellé és fölé helyezve össze is kell szerelni. Kókai Dénes számításai szerint öt-hat modulból állítható össze egy akkora szélvitorla, amely képes fedezni egy átlagos méretű családi ház teljes elektromos áram fogyasztását. A prototípus elkészítésével igazolódott, hogy egy-egy modul telepítési költsége 150-200 ezer forint között tartható, így egy családi házat mintegy egymillió forintból fel lehet szerelni szélvitorlával. A feltaláló szerint a berendezés üzemeltetési és karbantartási költsége elhanyagolható.

 

teljes cikk: http://nol.hu/archivum/20110917-bevetesre_var_a_szelvitorla

 

Szép Magyarország...

mo_20.jpg

Ki olvas minket

Oldalainkat 1 vendég böngészi

Szavazások

Köszönet

...a freedigitalphotos.net oldal fotósainak a fenti kép néhány alkotóeleméért.

jscreationzs (% kockák)
Renjith Krishnan (25-75%)
Michal Marcol (post it)

Amire büszkék lehetünk