Bölcsességek

ELFOGULTSÁG ÉS MEGÉRTÉS
- Ez a hegy kopasz - mondja a keleti oldalon lakó ember - nincs rajta egyetlen fa sem!
- Ezt a hegyet sűrű erdő borítja - jelenti ki a nyugati oldalon lakó.
Mielőtt hajba kapnál valakivel emiatt, vedd a fáradtságot és sétálj át a hegy másik oldalára is.
(Wass Albert)

Magyar matematikusé az idei (2012) Abel-díj

Szemerédi Endre matematikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének professzora kapta 2012-ben a matematikusok Nobel-díjának tartott Abel-díjat.

Az Abel-díj Bizottság hivatalos indoklása szerint a magyar tudóst a diszkrét matematika és az elméleti számítógép-tudomány területén végzett megalapozó kutatásai elismeréseként tüntették ki. Szemerédi Endre nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű kombinatorikai, számelméleti és algoritmuselméleti kutatásokat folytatott, legnagyobb eredménye Erdős Pál és Turán Pál sejtésének bizonyítása, valamint az ehhez kapcsolódó, úgynevezett regularitási lemma megalkotása, a nevezetes Szemerédi-tétel megfogalmazása és bizonyítása.

...

Az ünnepélyes díjátadóra május 22-én Oslóban kerül sor, a kitüntetést őfelsége V. Harald norvég király adja át. Ezt követően a kutatóprofesszor előadást tart az Oslói Egyetemen és Norvégia más tudományos központjaiban is. A díjjal járó anyagi elismerés 6 millió norvég korona (229 millió forint).

A Nobel-díj mintájára 2001-ben, Niels Henrik Abel norvég matematikus születésének kétszázadik évfordulójára alapított elismerést 2003 óta adják át azoknak a tudósoknak, akik kiváló tudományos munkát végeznek a matematika területén. A díjat odaítélő bizottság tagja volt korábban Lovász László magyar matematikus is. A kitüntetésben eddig olyan kiválóságok részesültek, mint Lennart Carleson svéd és John Torrence Tate amerikai matematikus, 2005-ben megkapta Lax Péter magyar származású amerikai matematikus is.

 

Teljes cikk: http://www.ng.hu/Tudomany/2012/03/magyar_matematikuse_az_idei_abeldij

 

Szép Magyarország...

mo_22.jpg

Ki olvas minket

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Szavazások

Köszönet

...a freedigitalphotos.net oldal fotósainak a fenti kép néhány alkotóeleméért.

jscreationzs (% kockák)
Renjith Krishnan (25-75%)
Michal Marcol (post it)

Amire büszkék lehetünk