Szokták mondani a magyar emberre, hogy féltékeny, irigy és nem tud örülni mások sikereinek vagy jólétének. Lehet, hogy vannak ilyen emberek, de semmiképp ne általánosítsunk! A magyar ember okos, eszes, ügyes, kedves, leleményes és segítőkész is. És időnként kedvetlen és nemtörődöm, és figyelmetlen, néha meg goromba és depis. Csak pont olyan, mint bármelyik emberi lény. Jó is, rossz is. Ilyen is, olyan is. Ez van. Ilyenek vagyunk mi emberek.
Miután ezt roppant ügyesen levezettem, jöhet a lényeg...
Hiszem, hogy tudunk örülni mások eredményeinek (is), hogy tudunk büszkék lenni másokra (is), ezért készült ez az oldal. Ha épp magunk alá kerültünk, legyűrt a világ, pánikolunk és semmi kedvünk semmihez, érdemes megnézni, hogy mi mindent találtak már ki, hoztak már létre ezek a "magyarok". Nem ismerem egyiküket sem, de nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen kitartóak és ilyen elkötelezettek. Örülök nekik! És ez felemelő.
Emelkedjenek önök is, kedves olvasók! :)
(Az oldal még javában feltöltés alatt áll... :) (JMH)


Módosítás dátuma: 2012. január 29. vasárnap, 11:44
 

Magyar matematikusé az idei (2012) Abel-díj

Szemerédi Endre matematikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének professzora kapta 2012-ben a matematikusok Nobel-díjának tartott Abel-díjat.

Az Abel-díj Bizottság hivatalos indoklása szerint a magyar tudóst a diszkrét matematika és az elméleti számítógép-tudomány területén végzett megalapozó kutatásai elismeréseként tüntették ki. Szemerédi Endre nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű kombinatorikai, számelméleti és algoritmuselméleti kutatásokat folytatott, legnagyobb eredménye Erdős Pál és Turán Pál sejtésének bizonyítása, valamint az ehhez kapcsolódó, úgynevezett regularitási lemma megalkotása, a nevezetes Szemerédi-tétel megfogalmazása és bizonyítása.

Bővebben...
 

Bevetésre vár a szélvitorla

– Hát így nézne ki: 150x150 centiméteres, azaz 2,25 négyzetméter felületű, a súlya nem éri el a 15 kilót, és átlagos szélben 70–100 watt villamos energiát termel – mutatja a saját kertjében felállított prototípust Kókai Dénes, az uniós szabadalomnak számító, a szélenergiát egy forradalmian új megoldással hasznosító találmánynak, a szélvitorlának a megalkotója.

(2011. szeptember)

A kékre festett bemutatódarab az első kézzelfogható jele annak, hogy amit a 44 éves érdi feltaláló az íróasztal mellett megálmodott, a hat éven át tartó fejlesztés során kidolgozott, majd számtalan modellkísérletben ellenőrzött, az az ipari méretű alkalmazás során is működőképesnek bizonyulhat. A valós méretű prototípus ugyanis működik, folyamatosan tölti a rákapcsolt akkumulátortelepet.

Kókai Dénesről és találmányáról már korábban is beszámoltunk, miután az elmúlt években sorra zsebelte be a díjakat a különböző nemzetközi innovációs versenyeken: Nürnbergben, Ljubljanában, Zágrábban és Szöulban is nagy sikert aratott a szélvitorlával, amely a szélenergia-hasznosításnak egy újfajta technológiáját alapozza meg. Az újítás lényege, hogy az úgynevezett szélernyő segítségével összegyűjtött szelet átvezetik egy műanyagból készült energiaátalakító egységen, amelynek a belsejében a levegő megrezegtet egy vékony lapot, a szerkezet pedig ennek a rezgőmozgásnak az energiáját elektromos árammá alakítja át.

Bővebben...
 

Magyar győzelem egy természetfotós világversenyen

Egy fiatal magyar természetfotós, Máté Bence kapta 2010-ben a Veiola Environnement Wildlife Photographer of the Year fődíját, melyet a természetfotózás Oscar-díjának is neveznek.

(2010. október)

A BBC Wildlife Magazin és a Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében megrendezett pályázat díjátadóján nagy sikert ünnepelhetett a hazai természetfotózás: Máté Bence lett az első magyar, aki büszkélkedhet a Wildlife Photographer of the Year (Az Év Természetfotósa) díjjal.

A pályázatra idén (2010) több mint 31 000 nevezés érkezett, összesen 81 országból. A 10 főből álló szakmai zsűri 12 kategóriában választotta ki a legjobb felvételeket, közöttük a legjobb 18-26 év közötti fotósnak járó Eric Hosking díjat, amelyet Máté Bencének ítéltek oda a legjobb kollekcióért. A fődíj, Az Év Természetfotósa nyertese a 12 kategória győztesei közül kerül ki, s a zsűri választása Máté Bence Árnyjáték című felvételére esett.

Bővebben...
 

Elkészült az első magyar műhold!

2007 szeptemberében lelkes, budapesti műszaki egyetemisták és doktoranduszok elhatározták, hogy megterveznek és megépítenek egy kis műholdat - ez mostanra el is készült.

A csapat munkáját a Budapesti Műszaki Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, valamint az Űrkutató Csoport támogatta. A Masat-1, az első magyar műhold repülő példányát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának laboratóriumában szerelték össze.

A műholdat várhatóan 2012. február 9-én az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája juttatja a világűrbe a Francia-Guyanán lévő Kourouból.

Bővebben...
 

GREEN OSCAR 2011

Raisz Iván és Barta István találmánya, a metanol előállítása kommunális hulladékból nyerte meg a "Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét" Nürnbergben.

A feltalálók világszervezete (IFIA) Nürnbergben a világ egyik legjelentősebb innovációs kiállítása (IENA) keretében megrendezte a "Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét". A több mint harminc országból bemutatott hétszázötven új műszaki alkotás közül Vedres András IFIA elnök vezette nemzetközi bíráló bizottság hatvan találmányt jutatott a döntőbe.
A fődíjat, a "Green Oscart", magyar alkotópáros, Raisz Iván és Barta István nyerte el. A győztes találmányuk, metanol előállítása kommunális hulladékból 2008-ban Magyarországon az "Év találmánya" címet kapta meg. Azóta a hasznosítás sikeresen folyik. Az eredmények meggyőzőek, egy tonna városi szemétből 300 kilogramm metanolt tudnak előállítani, miközben széndioxid gáz kibocsátás nincs.

Bővebben...
 

Magyar eredmények a DNS-hibák javításának kutatásában

A rákbetegségek gyógyításának hatékonyságához és egyes fertőző betegségek legyőzéséhez is hozzájárulhatnak azok a kutatások, amelyeket Vértessy Beáta, az MTA Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézetének  igazgatóhelyettese és kutatócsoportja végez. A legújabb eredményeiket ismertető tanulmányt az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos folyóirata is közölte.

(2011. szeptember)

 

Ahhoz, hogy a genetikai információt a sejtek generációi változatlanul továbbadják, a tárolásának kellően stabilnak kell lennie. Azonban az örökítőanyagot megtestesítő nukleinsavak, ezen belül a DNS is kémiailag meglehetősen instabil, sérülékeny molekulák. Ez az instabilitás élettani körülmények között is megjelenik. "A DNS nem csupán külső karcinogén hatásokra, hanem a sejt normál működése során is sérül.

Bővebben...
 

Ezernél is több kettőscsillag:
újabb magyar felfedezések

A Ludányhalásziban élő Berkó Ernő immár 1111 db új kettőscsillagot fedezett fel. Felfedezései bekerültek a legjelentősebb katalógusba, a WDS-be.

(2011. február)

...
Berkó Ernő
e munkája során alaposan rácáfolt a már teljesen és végérvényesen feltérképezett égboltra vonatkozó elképzeléseinkre. A már ismert kettősök pozíciószögének és távolságainak kimérése mellett Ernő felfedezései révén immár 1111 (!) új, eddig katalogizálatlan kettőscsillag került be az alapkatalógusnak tartott WDS-adatbázisba, melyek BKO névkód alatt találhatók meg.

Bővebben...
 

Napelemes tetőcserép - magyar világszabadalom

Géniusz Európa nagydíjat kapott

A 2009. szeptember 9-13 között Budapesten megrendezett Nemzetközi Találmányi Vásáron számos új magyar felfedezéssel ismerkedhettek meg a látogatók. A feltalálók versenyére 135 magyar és 185 külföldi találmány nevezett be. Tóth Miklós 44 éves elektronikai szakember napelemes tetőcserép szabadalmával nyerte el a Géniusz Európa nagydíjat a fesztiválon. Még a budapesti vásárt megelőzően a májusi müncheni InterSolar expón mutatták be először a találmányt a szakmai közönségnek, ahol szinte bombaként robbant a forradalmi szabadalom.

Bővebben...
 


Szép Magyarország...

mo_55.jpg

Ki olvas minket

Oldalainkat 1 vendég böngészi

Szavazások

Köszönet

...a freedigitalphotos.net oldal fotósainak a fenti kép néhány alkotóeleméért.

jscreationzs (% kockák)
Renjith Krishnan (25-75%)
Michal Marcol (post it)

Amire büszkék lehetünk